Breaking News
Home / LATEST NEWS / Freed Chibok Girls: Questions and Answers with the Presidency Office of Digital Engagement (PODE)
Released Chibok Schoolgirls during a News Conference at DSS HQ in Abuja on 13/10/2016.

Freed Chibok Girls: Questions and Answers with the Presidency Office of Digital Engagement (PODE)

Q1. Was it a release or a rescue?
Ans1. The girls were released by Boko Haram to the Department of State Services (DSS) following negotiations brokered by the Swiss Government. Kindly note that the Red Cross was not involved in the negotiations; their role was limited to providing medical care at some point during the handover of the girls.

Q2. How many girls were released, and when?
Ans2. Twenty one of the girls were released, safely, to the Department of State Services (DSS) at 5.30 this morning, Thursday October 13, 2016, and they were flown to Kaduna from the location of their release.

Q3. Where are the girls currently?
Ans3. The 21 girls are being held in a secure medical facility in Abuja, with access to a team of medical doctors, psychologists, social workers and trauma experts. Their physical and psychological wellbeing is and continues to be the utmost priority of the Federal Government.

Q4. There are reports that several of the girls are nursing mothers. Is this true?
Ans4. Those reports are false. Only ONE (1) of the 21 girls is a nursing mother, with a child under the age of 2.

Q5. Was any ransom paid for the girls?
Ans5. No ransom was paid. All reports suggesting that a ransom was paid in exchange for the girls are false and should be disregarded.

Q6. Were the girls swapped for Boko Haram fighters?
Ans6. No. No Boko Haram fighters were swapped or released for the girls. All reports suggesting that a swap took place are false and should be disregarded. Please note that the Government has no reason to conceal a swap, if indeed it took place, considering that the President has repeatedly stated his readiness to swap fighters for the girls, if necessary. But no swap took place. The release is the product of painstaking negotiations and the building of trust on both sides.

Q7. So how did the release happen?
Ans7. The Federal Government has, since the Buhari administration took office, been working on the safe release of the girls and following all the leads available. In this instance, as soon as we had a credible lead, Mr. President gave the green-light to the DSS to pursue it. We can confirm that the DSS pursued the lead in collaboration with the Government of Switzerland. The DSS was supported by the military. As soon as the necessary confidence was built on both sides, the parties agreed on the date and the location of the release of the 21 girls.

Q8. Have the girls’ families been contacted?
Ans8. Yes, the parents and families of all the girls have been contacted, and arrangements are already being made to reunite them with the girls.

Q9: What’s the next step regarding the released girls?
Ans9: They will be given appropriate and comprehensive medical and psychological care and support. The Federal Government will underwrite all of the care they will receive, as well as their educational ambitions. The ultimate goal is to reunite them with their families, reintegrate them into the society, and support them to achieve their personal, educational, and professional goals and ambitions.

Q10. What about the close to 200 Chibok girls still being held by Boko Haram?
Ans10. We see this as a credible first step in the eventual release of all the Chibok Girls in captivity. It is also a major step in confidence-building between us as a government and the Boko Haram leadership, on the issue of the release of the Chibok Girls.

Q11. What message does the Federal Government have for Nigerians?
Ans11. We want to thank all Nigerians for their support and for never losing confidence in the ability and assurances of Mr. President to secure the safe release of our Chibok Girls. This is the most glaring manifestation to date of the unwavering commitment of Mr. President to secure the safe release of the girls and reunite them with their families. It is also a result of the round-the-clock efforts by the Administration to bring closure to the issue of the kidnap of the girls.

Source: NTA.

About Dr. Idris Ahmed

Dr. Idris Ahmed is the President and founder of the CUPS organisation. He is a Cryptologist (Mathematical science of designing and breaking computer security systems). He is the founder and Chief Executive officer of Tecomex Forensics Ltd (www.tecomex-forensics.com). He is passionate about fighting corruption, enhancing democracy, and establishing good governance in Nigeria. He is the Editor in Chief of the cupstv.com website.

Check Also

Militancy And National Security: The Negotiation Option

The recent release of 21 of well  over 200 abducted Chibok school girls has dramatically …